Leiderschap in coronatijd; kabinet geef het goede voorbeeld

Datum: 26-03-2021

Leiderschap in coronatijd; kabinet geef het goede voorbeeld

Een belangrijke rol voor een leider is de voorbeeldfunctie. In de psychologie noemen we dat een rolmodel. Als ouders willen dat hun kind niet vloekt, moeten ze dat zelf ook niet doen. Als een leidinggevende wil dat zijn of haar medewerkers op tijd komen, moet hij zelf het goede voorbeeld geven. En als de bestuurder een aanspreekcultuur wil, zal hij of zij zelf mensen moeten aanspreken en zelf ook aanspreekbaar moeten zijn op zijn of haar gedrag.

Daarom ergert het mij dat het kabinet in de coronacrisis niet het goede voorbeeld geeft. Elke zondag komt het coronateam fysiek bij elkaar voor het Catshuisberaad. De formateurs spreken de fractieleiders fysiek. Minister Ollongren gaat gewoon naar het werk, terwijl zij blijkbaar in afwachting is van de uitslag van een coronatest.

Tegelijkertijd geeft het kabinet aan dat we vanwege corona thuis moeten werken. De meeste organisaties proberen zich daar zo goed mogelijk aan te houden. Ze vergaderen digitaal, ook sollicitaties en functioneringsgesprekken vinden digitaal plaats. Dat is vervelend, omdat er zo veel non-verbale informatie verloren gaat en het contact digitaal toch minder is. Bovendien is de hele dag digitaal overleggen zeer vermoeiend. Hoe kun je als leider je personeel motiveren om thuis te blijven werken als het kabinet hun eigen adviezen met voeten treedt en zelf niet het goede voorbeeld geeft. Practice what you preach is mijn dringende advies aan het kabinet, wees je bewust van je voorbeeldfunctie en geef het goede voorbeeld.

Laat een reactie achter