Levensduur

Datum:12-07-2009

Levensduur

We waren op vakantie in Piedmonte in Italië. Dat is een streek waar mooie rode wijnen vandaan komen, die je lang kunt en soms moet bewaren. Vooral de wijnen van de nebbiolodruif, Barolo en Barbaresco, hebben een lange levensduur. Barbera wijnen zijn wat sneller drinkbaar.

Bij een van de wijnhuizen hadden we al verschillende wijnen geproefd en onder andere een Barbera d’Asti uitgekozen. Toen liet de jonge vrouw van het wijnhuis ons een Barolo van een specifieke wijngaard proeven. Prachtige wijn van goede kwaliteit, maar duidelijk nog veel te jong om te drinken. Volgens de vrouw die ons hielp zou de wijn over 20 jaar goed drinkbaar zijn en zich daarna verder ontwikkelen.
Wij zijn beiden zestig. Gezien de gemiddelde levensverwachting in Nederland is de kans niet zo groot dat mijn vrouw en ik na onze tachtigste verjaardag nog kunnen genieten van een rode topwijn. Dus die wijn konden we maar beter niet kopen. Ik zei dat tegen de jonge vrouw. Zij keek mij aan en was even stil. Toen zei ze in perfect Engels: Well, if you drink this wine (the Barbera) you will stay healthy and alive long enough to drink the Barolo. On the other hand, if you buy the Barolo, you certainly have something to live for’

Een mooie optimistische kijk op het leven, maar ik heb de wijn toch maar niet gekocht.
Bijzonder om op vakantie zo met je eigen levensduur geconfronteerd te worden.

Laat een reactie achter