Mintzberg on chocolate

Datum: 19-11-2006

Mintzberg on chocolate

Een van de bekende boeken van Henry Mintzberg is ‘Mintzberg on Management’ (1989). Dat deze goeroe ook iets met chocolade heeft is minder bekend. Vijftien jaar geleden hebben wij  Mintzberg naar Nederland gehaald voor een  C3 congres over de gezondheidszorg. Vlak voor Sinterklaas organiseerde C3 in Maastricht een congres waarin Henry zijn eigen verhaal hield en reflecteerde op een aantal casussen, die door onze klanten waren ingebracht. Het congres heette (toen al)  ‘Rethinking Health Care’ en we hebben er een mooi boekje over uitgebracht.

Mijn toenmalige compagnon Karel Musch had Henry Mintzberg eerder meegemaakt en wist dat deze goeroe smelt als er lekkere chocolade in de buurt is. Hoe konden we Henry dan ook beter bedanken door hem naast zijn honorarium chocolade te geven.

Professor Winfried de Gooijer  wilde wel voor Sinterklaas spelen. Aan het eind van het congres kreeg Mintzberg van Sinterklaas zijn naam (Henry + Mintzberg, 14 luxe letters, we zijn niet krenterig bij C3) in chocoladeletters, aaneen geregen aan een stang. Het was een prachtig gezicht om deze goeroe op het podium te zien staan met zijn naam als een ketting van chocoladeletters. Sindsdien vinden wij ‘Mintzberg on chocolate’ nog veel mooier dan wanneer hij zijn licht over andere zaken laat schijnen.

Foto C3 Sint.jpg          Foto C3 .jpg

Overigens heeft het congres nog een andere spin off opgeleverd. Mintzberg was zo gecharmeerd van de C3 filosofie dat hij daarop later zijn C4 model heeft ontwikkeld. Hij ontwikkelde dat met Sholom Glouberman en gaf ons daarvoor credits. Over dat C4 model vertel ik een andere keer.

Laat een reactie achter