Mythes zijn menselijk

Datum: 25-10-2018

Mythes zijn menselijk

Het jaarthema van C3 is 'Mens, Machine en Mythe', kortweg M3. Een mooi thema, dat centraal zal staan bij de viering van ons 30-jarig jubileum. Dit thema gaat over de invloed van nieuwe technologie op de zorg en op de mensen in de zorg. Zowel op cliënten als op medewerkers. Het thema gaat ook over de vraag wat wij in de zorg van nieuwe technologie mogen verwachten en wat niet. En dan komen we op het terrein van de mythes.

Aan de ene kant roept het woord mythe een beeld op van mooie verhalen vol avonturen en sprookjesachtige figuren. Denk maar aan de oude Griekse mythes. Maar in het woord mythe zit ook iets van jezelf voor de gek houden, geloven in iets wat onmogelijk is. Deze twee kanten zien we terug bij Van Dale, die de volgende betekenissen geeft aan het woord mythe:

1. Uit de oudste tijden van een volk stammende overlevering die de godsdienst en het bestaan van dat volk betreft.
2. Gangbare, als onaantastbaar beschouwde, maar ongegronde opvatting.

Beide kanten van het woord mythe komen we tegen als het over de mogelijkheden van nieuwe technologie in de zorg gaat. Aan de ene kant biedt nieuwe technologie ontelbare kansen en opent het allerlei nieuwe, spannende deuren. Eén groot avontuur zeg maar. Aan de andere kant verwachten we misschien wel te veel van de nieuwe technologie en blijken bepaalde technische oplossingen in de praktijk niet haalbaar.

Het zal per persoon verschillen hoe we met de mogelijkheden van de nieuwe technologie omgaan. De ene mens houdt van avontuur en spannende verhalen en gelooft in de oneindige mogelijkheden van nieuwe technologie. De andere mens is sceptischer en denkt dat de zorg teveel heil zoekt in technologische oplossingen en zichzelf daarmee voor de gek houdt. De waarheid zal, zoals dat meestal het geval is, wel weer ergens in het midden liggen.

Hoe dan ook, mythes spelen al eeuwenlang een rol in onze maatschappij. In beide betekenissen. Dus ook als het om de mogelijkheden van nieuwe technologie in de zorg gaat. Mythes zijn menselijk.

Laat een reactie achter