Passie, liefde en cijfers

Datum: 15-09-2009

Passie, liefde en cijfers

Een op eerste indruk wat vreemde combinatie, passie, liefde en cijfers. Ik kwam erop omdat ik van de week het boekDe patiënt op de eerste plaats’ in handen kreeg. Uit het boek sprak de passie voor de zorgverlening, de liefde voor het vak maar eveneens het belang van de cijfers. Passie en liefde kunnen in een instelling heel mooi zijn, maar als het bedrijfsmatig niet klopt is het snel gedaan. In het boek wordt het Planetree concept uit de doeken gedaan.

In mijn blogs heb ik regelmatig aandacht besteed aan het Planetree Concept. Met dit concept kunnen zorginstellingen werken aan het realiseren van de best mogelijke mensgerichte zorg.  Het heeft mijn aandacht omdat het wat mij betreft het eerste concept is wat ik heb leren kennen dat integraal aandacht geeft aan alle organisatie aspecten binnen een zorginstelling. Het gaat zowel over kwaliteit, service, bedrijfsvoering als omgeving en inrichtingsaspecten.

Dus geen geïsoleerde aandacht voor alleen kwaliteit, de cijfers, veiligheid of bejegening. Maar een verhoudingsgewijze verdeling tussen zorg, organisatie en omgeving. Een mooie verhouding van zowel de zachte- als harde kant van de zorg die tot de verbeelding spreekt van zowel management, professionals als medewerkers.  De samenhang geeft richting maar is gelijk een paraplu waaronder alle activiteiten, niet alleen nieuwe maar ook bestaande, binnen de zorginstelling kunnen worden ondergebracht. Ook voor patiënten, cliënten, eigenlijk moet ik zeggen juist voor patiënten en cliënten, zal men weinig woorden nodig hebben om uit te leggen waar het Planetree concept over gaat. En, als u het aan het verwezenlijken bent, hoeft u het helemaal niet uit te leggen.  Men zal het ervaren, beleven, daar zijn geen woorden voor nodig.

Juist deze week is het boek  ‘De patiënt op de eerste plaats’ verschenen. Laat u inspireren. Mocht u daar geen tijd voor hebben en u bent geïnteresseerd, aarzel dan niet om contact (b.wijnbergen@c3am.nl) op te nemen. Onder auspiciën van de  stichting Planetree Nederland neem ik u graag mee en laat zien hoe in de veranderaanpak de brug tussen willen en doen wordt geslagen.

patientop de eerste plaats

Laat een reactie achter