Pik in 't is Winter

Datum:15-05-2009

Pik in 't is Winter

Twee heel verschillende berichten in de pers, die ogenschijnlijk niets met elkaar te maken hebben. Bericht 1: Loek Winter wil na de IJsselmeerziekenhuizen en het ziekenhuis in Weert (is dat al rond?) ook Bovenij en Amstelland in Amstelveen overnemen. Bericht 2: De Tweede Kamer legt het advies van de Raad van State over een aparte fusietoets voor de zorg naast zich neer. Die fusietoets moet er komen, ook al zegt de Raad van State dat het onzin is.

De politiek is extreem bang voor verdere schaalvergroting in de zorg. Dat heeft iets van het dempen van de put als het kalf verdronken is. In de meeste middelgrote steden is er al jaren één ziekenhuismonopolist. Dat is bevorderd door vorige ministers van VWS, die streefden naar maximaal 45 grote interventiecentra in Nederland. Dat beleid is nog maar acht jaar geleden. Ziekenhuizen die die trend toen niet gevolgd hebben, wordt nu het fuseren onmogelijk gemaakt. Dat is dus de verkeerde reactie. Politici, ga niet de laatste fusies verbieden, maar vraag je af aan welke eisen grootschalige organisaties (dus ook zij, die al jaren gefuseerd zijn) moeten voldoen om de publieke doelen te dienen. Dat lijkt me veel zinvoller dan de kramp om verdere fusies te verbieden.

Tegelijkertijd staat de politiek een private onderneming toe om een forse marktpositie in ziekenhuizen op te bouwen. Sterker nog, de overheid helpt hem daarbij door de IJsselmeerziekenhuizen cadeau te geven met een premie van 28 miljoen toe. Moeten we ons daar niet eens zorgen over maken. Over het risico dat één private zorgondernemer met ziekenhuizen en diagnostische centra zo’n sterke positie zou kunnen innemen dat hij de markt zijn wil kan opleggen. Zo ver is het nog niet. Maar het lijkt me een belangrijker politiek probleem dan het geneuzel over de paar laatste fusies in de zorg. Politici, richt u op de risico’s van morgen in plaats van te proberen een probleem van eergisteren te bestrijden.

Laat een reactie achter