Schuilen kan niet meer

Datum: 23-04-2020

Schuilen kan niet meer

De Volkskrant kopte zaterdag over de luchtvaart ‘Vluchten gaan niet meer’. Sindsdien zit het liedje van Frans Halsema en Jenny Arean uit 1971/1977 ‘Vluchten kan niet meer’ in mijn hoofd. De tweede zin van het refrein luidt ‘Schuilen kan nog wel, heel dicht bij elkaar’.

En juist dat schuilen in bange tijden is nu onmogelijk. De ‘anderhalvemeter samenleving’ en ‘social distancing’, die onze regering voorschrijft maken het onmogelijk om -behalve met je huisgenoten- bij elkaar te kruipen, elkaar aan te raken, elkaar op te beuren of te troosten. Ik vind het verschrikkelijk dat ouderen in verpleeghuizen hun kinderen en kleinkinderen niet kunnen zien en aanraken. In dezelfde Volkskrant stond een foto van volwassen kinderen, die via een hoogwerker voor het raam contact hadden met hun demente moeder. Merel van Vroonhoven schreef in haar column hoe kinderen op school aanraking nodig hebben. Kwetsbare mensen met psychische problemen of een handicap kunnen niet ‘schuilen’ bij hun familie en/of hun hulpverleners.

 

Ik vind dat een onwenselijke en onmenselijke situatie. Ik betwijfel dan ook of de ‘anderhalvemeter samenleving’ het nieuwe normaal wordt, zoals Rutte en Van Dissel beweren. Ik denk dat we dat als mens niet aankunnen en niet volhouden. Ik ben bezorgd dat dit op den duur grote sociale en maatschappelijke problemen veroorzaakt. Die schade zou weleens groter kunnen zijn dan de gezondheidsschade nu en de economische schade in de komende tijd. Hoe invoelend Rutte in zijn persconferentie ook over wil komen, daar geeft hij nauwelijks aandacht aan en ik betwijfel of het hem interesseert. De hele benadering van de regering is vooral technocratisch, met het geklungel van De Jonge rond een app en zijn volstrekte ongevoeligheid voor de sociale en maatschappelijke effecten van zo’n app, als dieptepunt.

 

De maatregelen zijn verlengd tot medio mei. Ik hoop dat tegen die tijd er meer aandacht is voor de risico’s van sociale ontwrichting en dat het weer mogelijk wordt om bij elkaar te schuilen. ‘Heeeel dicht bij elkaar’.

Laat een reactie achter