Silly

Datum: 25-09-2015

Silly

Over deformatie in terminologie

Geïnspireerd door mijn zoontje ben ik onlangs zelf ook gestart in de cricketsport. Hoewel cricket wereldwijd de op een na meest beoefende sport is – op voetbal na dus – is het in Nederland juist een heel weinig beoefende sport. Mede als gevolg daarvan is cricket in Nederland hartelijk, vriendschappelijk, gezellig en gemêleerd door het internationale gezelschap dat het aantrekt. Aan de andere kant toch ook wel een beetje een in-crowd; velen zijn met cricket opgegroeid ofwel hier ofwel in het buitenland. Dat schept soms onverwachte verwachtingen.

cricket

Op een goede dag kwam ik op het cricketveld voor de training. Ik was net gestart, het was pas mijn derde training. Er was echter een seniorenwedstrijd gaande tegen een Brits team, en door een soort spraakverwarring bevond ik mij ineens in het veld en in de wedstrijd. Gelukkig was het een vriendschappelijke wedstrijd en de captain gaf aan dat ik me geen zorgen hoefde te maken. Hij zei dat ik het beste “third man” kon staan, “iets meer richting ‘fine leg’, in de lijn van de ‘slip’. Een duidelijker plaatsaanduiding kon bijna niet, nietwaar?

Terminologie die we al jaren gebruiken wordt gewoon voor ons. In zowel het organisatie-advieswerk als in mijn meer technische opdrachten in de ziekenhuisbekostiging zie ik dit ook. Ik doe mijn best om accuraat en taalvast te blijven als ik het heb over zorgproducten, zorgactiviteiten, zorgprofielen, kostprijzen, verkoopprijzen, tarieven en segmenten. Na die wedstrijd realiseerde ik me eens te meer dat ik in mijn werk ook wel eens te technisch zou kunnen zijn richting anderen. En het grote verschil met de cricket captain was dat hij met zijn vinger de plek nog kon aanwijzen terwijl ik dat in mijn werk toch echt met woorden voor elkaar moet zien te krijgen. Al met al weer iets om op te letten en te verbeteren. Het is belangrijk om duidelijk over te brengen wat je doet, en tegelijk blijf ik graag dicht bij de technische materie. In het cricket bestaat daar een leuke term voor; een veldspeler die heel dichtbij de slagman van de tegenpartij staat – dus dichtbij de actie, staat “Silly”.

 

Laat een reactie achter