Stoepje

Datum:13-01-2010

Stoepje

Ons aller premier Balkenende riep vorige week de burgers op om hun stoepje schoon te vegen. Hij bedoelde daarmee het verwijderen van sneeuw en ijs. Ik vind dat nogal moralistisch van de premier en vroeg mij af of hij niks beters te doen had.
Nu begrijp ik de oproep beter. Direct na het uitkomen van het rapport Davids veegt Jan Peter Balkenende onmiddellijk zijn politieke straatje schoon. Hij ontkent de conclusies van de door hemzelf ingestelde commissie, voor zover ze niet in zijn straatje te pas komen. Dat plaatst zijn oproep van vorige week ineens in een heel ander daglicht. Hij zal toch niet bedoeld hebben dat iedere burger zijn verantwoordelijkheid voor zijn handelen moet ontkennen?
Overigens ben ik het niet met Balkenende eens. Waar het gaat om het sneeuwvrij maken van stoepjes, bedoel ik. Als je een stoep sneeuwvrij maakt, blijft er zo’n gemeen dun laagje ijs over, dat je haast niet weg krijgt. Dat wordt spiegelglad, zeker als het opnieuw gaat sneeuwen. Dan loop je een goede kans om zelf uit te glijden over dat schoongemaakte stoepje. Volgens mij  loopt Balkenende in hoge mate het risico uit te glijden over zijn schoongemaakte politieke stoepje. Zeker zolang de neerslag van het rapport Davids nog niet achter de rug is.

Laat een reactie achter