't is moeilijk bescheiden te blijven

Datum:27-07-2009

't is moeilijk bescheiden te blijven

In mijn werk kom je allerlei soorten mensen tegen. Af en toe zit daar een bestuurder of toezichthouder bij, die het geweldig met zichzelf getroffen heeft. Voor een adviseur zijn dat mensen, die lastig te adviseren zijn. Ze zeggen iedere twee zinnen ‘luister’, gevolgd door een heel verhaal, terwijl ze zelf slecht luisteren. Ze refereren voortdurend aan hun ervaringen in andere sectoren en eerder door hen geklaarde klussen (deze mensen hebben niet gewoon een baan, ze klaren –moeilijke- klussen). Vaak was alles daar beter dan de situatie die ze nu meemaken. Alle successen zijn aan de betreffende persoon te danken, alles wat fout gaat ligt aan anderen of de regelgeving.

Een tijdje geleden had ik op twee achtereenvolgende dagen een afspraak met dergelijke bestuurders. Vooral het tweede gesprek zou lastig zijn, omdat ik een geschil moest proberen op te lossen. Op weg naar die tweede afspraak hoorde ik een toepasselijk lied van Peter Blanker. Peter Blanker is een Rotterdamse troubadour die in 1981 een hit had met “t Is moeilijk bescheiden te blijven’. Na de inleiding over zijn optredens in buurthuizen zingt Peter:

“t Is moeilijk bescheiden te blijven
Wanneer je zo goed bent als ik
Zo stoer, zo charmant en zo aardig
Dat zie je in 1 ogenblik
Ik denk als ik kijk in de spiegel
“Daar staat een geweldige vent”
‘t Is moeilijk bescheiden te blijven
Voor een kerel met zoveel talent’
(© Peter Blanker, zie www.musicfrom.nl)

Ik schoot in de lach, toen ik het lied weer hoorde. Heel typerend voor de persoon, die ik later zou ontmoeten. Dat relativeerde de zwaarte van de afspraak. En hielp bij het gesprek. Als ik nu met zo’n zelfingenomen persoon te maken heb, speelt telkens dit liedje door mijn hoofd.

Laat een reactie achter