Thema 9: Ratio versus emotie en ideologie

In de zorg botsen ratio en emotie nog wel eens met elkaar. Wanneer een ziekenhuis(afdeling) wegens gebrek aan kwaliteit, patiënten en opbrengsten dicht moet, gaan publiek, lokale politiek en media direct actie voeren om het ziekenhuis te behouden. Bij voldoende druk gaat VWS soms mee.

We hebben al lang een Qualy prijs (€ 80.000 versus £ 30.000 in de UK), maar niemand durft dat in te voeren. Zodra er een zielige patiënt met de ziekte van Pompe (betaald door de farmaceut) op tv komt nemen we € 350.000 voor een behandeling van een jaar voor lief. Het manifest van Hugo Borst leidde tot niet rationele en dure kwaliteitscriteria van het ZIN (die ook nog kracht van wet hadden). Completeren van het systeem van de ZVW, loopt vast op de emotie (en ideologie) van de ‘vrije artsenkeuze’. Discussies over winst in de zorg gaan alleen over emotie en ideologie. Bij de antivaxers probeert het RIVM emotie te weerleggen met rationele argumenten.

Het is interessant te kijken wanneer in de afgelopen 33 jaar de emotie het gewonnen heeft van de ratio en wat dat betekent voor de toekomst.

Laat een reactie achter