Toezicht met passie

Datum: 03-10-2018

Toezicht met passie

Vandaag viel de VTW special “Toezicht met passie” bij mij in de bus. Toezicht met Passie is een beweging, die sinds enkele jaren door de VTW, de Vereniging voor Toezichthouders in Woningcorporaties, is ingezet. Kort gezegd beoogt deze beweging meer aandacht voor het doel van de volkshuisvesting en minder aandacht voor cijfers en regels. Woorden als vertrouwen, bedoeling, dialoog en samenwerking komen veelvuldig voor in deze special.

Maar er viel me ook iets anders op. Op de voorkant van deze special staat een foto van vijf vrouwen. In de special komen 14 vrouwen en 4 mannen aan het woord. Het blad sluit af met een overzicht van de deelnemers aan de broedplaats, een soort denktank veronderstel ik. Deze broedplaats bestaat uit 11 vrouwen en 1 man.

Ik heb de volkshuisvesting leren kennen als een redelijke mannenwereld. Op de bijeenkomsten, waar ik als toezichthouder kwam, waren steevast meer mannen dan vrouwen aanwezig. Ik vraag me af waarom vrouwen, als het gaat om toezicht met passie, zo prominent op de voorgrond worden gezet. Betekent dit dat toezicht met passie iets voor vrouwen is? Of dat vrouwen de passie in het toezicht op woningcorporaties moeten brengen?

Ik weet niet of het een bewuste keuze is om vooral vrouwen aan het woord te laten. Of dat er nu eenmaal meer vrouwen op een dergelijk thema af komen. Ik weet wel dat ik er een dubbel gevoel over heb. Aan de ene kant is het natuurlijk heel mooi dat zoveel vrouwen zich bezig houden met de vernieuwingen in het toezicht op woningcorporaties. Maar we gaan die vernieuwing niet bereiken als het alleen iets van vrouwen wordt.

1 reactie

  1. Siebe A. Sonnema op 4 oktober 2018 om 13:46

    Boeiende reflectie! Het woord passie betekent van origine ‘lijden’. Misschien dat dit helpt in het begrijpen van dit intussen rare modewoord te pas(sie) en te onpas gebruikt: zelfs door bakkers in hun brood toegepast. Liefdesverlangen in eigentijdse definitie hoort in de slaapkamer, niet in het publieke debat? Ik stuur graag mijn artikel over diversiteit: ‘Diversiteit is niet hoe iemand er uit ziet’. Vriendelijke groet Siebe

Laat een reactie achter