Traplopen

Datum: 17-07-2009

Traplopen

In de auto onderweg naar mijn werk Radio 1 aan. De radioverslaggever vertelt dat het deze week ‘de week van het traplopen’ is. Medewerkers moeten meer gestimuleerd worden om de trap te nemen, goed voor lijf en leden. Er worden affiches opgehangen in de trappenhuizen van kantoren en bedrijven. Op deze wijze wil men ervoor zorgdragen dat medewerkers uitgenodigd worden om wat vaker de trap te nemen.
traplopenHet moet toch niet gekker worden dacht ik en zag het al helemaal voor me…….veel affiches in de trappenhuizen maar verder geen medewerker te bekennen. Wederom een bombarie campagne die tot weinig effect zal leiden. En wat een timing, een groot deel van werkend Nederland is nu op vakantie!
Wat is het toch dat we in Nederland denken dat we het publiek of medewerkers op deze wijze op iets willen attenderen. De overheid of een instantie vindt dat er wat moet gebeuren en we introduceren maar weer een dag van of een van week voor het een of ander. Holland op zijn smalst.  Voorbeelden te over, iedereen kan er zo een paar bedenken. Inmiddels wordt je er moe van en weet je al niet meer in welke week je zit of waar je op welke dag nu aan moet denken.  Kan het niet anders!

Ja dat kan. Toen ik het nieuws over het traplopen hoorde moest ik direct denken aan mijn bezoek aan een aantal Planetree ziekenhuizen in de VS. In een groot aantal Planetree ziekenhuizen worden medewerkers gestimuleerd om de trap te nemen. Hoe doen ze dat? Eigenlijk heel eenvoudig. Medewerkers worden verleid, nieuwsgierig gemaakt om de trap te nemen door eenvoudig de saaie trappenhuizen aantrekkelijk te maken om erdoor heen te lopen. Het is bijna een avontuur om de trap te nemen. Men heeft muurschilderingen gemaakt, kunst opgehangen, kleurstellingen en vloerbedekking wisselen elkaar af, van de ene naar de andere etage zijn er verschillende sferen gecreëerd. Het is een belevenis om de trap te nemen.
Het trapgebruik in deze instellingen is dan ook drastisch toegenomen. Medewerkers worden ook gestimuleerd om zelf kunst op te hangen, muurschilderingen toe te voegen. Wat is er leuker dan langs je eigen kunstwerk te lopen. Zo kan het dus ook, geen poeha, grootschalige en dure campagnes. Maar eenvoud die doeltreffend werkt en weinig geld kost.

Laat een reactie achter